Monday, 30 November 2009

Kek Lapis India




KEK LAPIS INDIA

16 oz mentega (2 ketul Mentega)
10 biji telur
65 gm nestum putih (nestum beras bayi)
100 gm gula (nk manis blh tmbh)
100 gm tepung biskut marie
1 peket santan serbuk (5ogm) -optional (resepi ni x letak)
397 gm susu manis (lebih kurang 11/2 cawan)
120 gm tepung gandum
coklat cadbury secukupnya

Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu hingga habis. Masukkan tepung biskut marie, nestum, tepung gandum, santan dan susu. Gaul rata. Bakar lapisan pertama hingga masak. Ratakan adunan untuk lapisan kedua dan susun coklat cadbury. Bakar hingga masak. Ulang hingga habis.

Nota:
1) Biskut marie dikisar halus dan diayak baru ditimbang.
2) Susu dan gula boleh dikurangkan jika anda tidak gemar terlalu manis.
3) Gunakan acuan saiz 9" x 9" jika tidak suka kek yg terlalu tinggi.

0 comments:

Post a Comment